Росіянин Воєводін захопив 10% української енергетики?

"СтопКор" продовжує серію матеріалів про російських бізнесменів в Україні, чиє майно згідно з законодавством має бути конфісковано або націоналізовано. Сьогодні поговоримо про Михайла Воєводіна – громадянина одразу трьох країн (рф, Ізраїль та Словенська Республіка).

Згідно з інформацією, оприлюдненою журналістами "Укрінформ", російська група VS Energy, яка контролює 10% розподілу електроенергії в Україні, змінила структуру власності. Російський бізнесмен Михайло Воєводін став одноосібним акціонером групи VS Energy.

Саме групі компаній VS Energy і досі належить щонайменше чотири розподільчі компанії обленерго – Херсонське, Кіровоградське, Рівненське та Житомирське.

Що відомо про Воєводіна

Воєводін тривалий час очолював одного з ключових виробників титану в світі — російську корпорацію "ВСМПО-Авісма". За даними ЗМІ, він є протеже віцеспікера Держдуми рф Алєксандра Бабакова.

Бабаков – колишній віце-спікер Держдуми рф та спецпредставник президента рф володимира путіна. Він знаходиться у списку санкцій ЄС і США, в 2014 році голосував за анексію Криму.

Саме у росіян Бабакова та Євгенія Гінера у 2021 році Воєводін викупив частки VS Energy, ставши одноосібним акціонером. Про це повідомляв народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус.

Тож тепер в Україні Воєводін володіє групою VS Energy, якій належить ряд обленерго, столичних торговельних центрів і готелів. Також VS Energy контролює головного виробника спеціальних сталей в Україні — ПрАТ "Дніпроспецсталь", яке 2021 року отримало дохід у сумі 7,1 млрд грн.

Російська корпорація "ВСМПО-Авісма", в свою чергу, володіє українською компанією ТОВ "ВСМПО Титан України", яке є виробником титанових труб. Націоналізація цих об’єктів дала би можливість повернути виробництво спеціальних сталей і титанових виробів, які в тому числі необхідні для військової продукції.

VS Energy

Згідно з даними платформи YouControl, бенефеціарними власниками компанії "ВС Енерджі Інтернейшнал Україна" є:

  • Олег Сізерман (Німеччина);
  • Марина Ярославська (Німеччина);
  • Альтбергс Артурс (Латвія);
  • Вігантс Валтс (Латвія);
  • Дамбінс Віліс (Латвія).

Усі бенефіціари енергорозподільчих ресурсів України так чи інакше пов’язані з підсанкційним Бабаковим, що дає підстави вважати, що передача корпоративних прав власності була здійснена формально. А Бабаков зберіг справжній контроль над українською енергетикою.

Розслідування щодо громадян Латвії Віліса Дамбінса (Дамбіньша) та Валтса Вігантса ще у 2016 році вела кореспондентка російської "Нової газети" Олеся Шмагун, яка здійснювала дослідження архіву документів "Panama Papers" компанії-реєстратора Mossack Fonseca. У розслідуванні Олесі Шмагун, яку цитує видання "Радіо Свобода", Дамбінса та Вігантса називають "номіналами Бабакова", тобто підставними особами, які ведуть бізнес замість нього.

Крім комерційної діяльності, Віліс Дамбінс активно допомагає Олександру Бабакову здобувати успіхи і у політичній площині. Ще у 2016-му році Дамбінс, ймовірно за дорученням Бабакова, зустрічався щонайменше з двома представниками партії "Національне об’єднання" Марін Ле Пен (тоді – "Національний фронт"), щоб обговорити умови надання російських кредитів. Одним з представників був депутат Європарламенту Жан-Люк Шафхаузер. Гроші, які номінали Бабакова спрямовували у французький політикум могли бути політичним хабарем, який був підставою проросійської позиції, що її і досі відстоювала кандидатка у президенти Франції Марін Ле Пен.

Крім енергорозподільчих компаній в Україні є й інші активи, які контролюються громадянами держави-агресора. Так, Євгеній Гінер – партнер Олександра Бабакова – володіє в Україні банком "PINbank". Офіційний сайт НБУ свідчить, що, майже, до кінця 2016 року до складу акціонерів АТ "Перший інвестиційний банк", окрім Євгенія Гінера входили ті самі троє латишів та двоє німців, які зараз утримують контроль над енергорозподільчою інфраструктурою України.

Дамбінс, Вігантс, Альтбергс, Сізерман та Ярославська опосередковано контролювали кожен по 0,908123% "ПІНбанку" через низку офшорних компаній. Сукупно, доля усіх п’яти номіналів у структурі власності банку становила 4,540615%.

Націоналізація

З вищезазначеної інформації витікає, що VS Energy і досі підпорядковується проросійським бенефеціарам. За даним фактом ВГО "Стоп корупції" заявляє про намір звернутися до СБУ, Офісу генпрокурора та інших уповноважених державних структур з вимогою провести негайне розслідування щодо підтвердження виявлених зв’язків.

У свою чергу правоохоронні та антимонопольні органи України мають відновити кримінальні провадження та розслідування, з метою націоналізації активів Рівнеобленерго, Херсонобленерго, Чернівціобленерго і Житомиробленерго та передачі їх до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).




Резонанс