Судова реформа: прогнила система йде в контрнаступ.

Президент України  Володимир Зеленський обіцяє радикально реформувати українську судову систему. Першим кроком стало початок перезавантаження комісії, що відбирає кандидатів у судді.

Та суддівсько-адвокатські угруповання активно опираються змінам, а це – вірна  ознака того, що напрямок задано правильний. Втім, розслаблятися рано.

Ще 9 серпня Рада адвокатів України провела екстрене засідання, на якому назвала нещодавні зміни до законодавства, які стосуються перезавантаження Вищої ради правосуддя (йдеться про закон №1635-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя». - Ред.) «антиконституційним». Якщо конкретніше, то в РАУ зазначили таке: «Встановлені законом вимоги до членів ВРП є дискримінаційними, конституційні основи для формування Етичної ради з переважним правом голосу міжнародних експертів – відсутні, а незалежність членів ВРП при прийнятті ними рішень у межах наданих їм повноважень – обмежена». В зв’язку з цим Рада адвокатів запропонувала своїм представникам (членам ВРП від адвокатури Павлу Гречківському та Олексію Маловацькому, - Ред) вийти зі складу ВРП: «РАУ прийняла рішення рекомендувати членам ВРП розглянути можливість скласти повноваження в зв’язку з неможливістю здійснювати діяльність в умовах зміненого законодавства». Більш того, за пропозицією одного із членів РАУ Сергія Осики, на іноземних представників Етичної комісії збиратиметься «компромат». Мабуть, для публіки, яка не бажає бачити чужих у своєму міжсобойчику, в якому вони багато років комфортно жили,– це абсолютно прогнозована метода. Цитуємо: «Доручено провести моніторинг інформації про діяльність міжнародних експертів, яких включили до складу Етичної комісії при ВРП».

Отже, цікавимося в експертів-юристів, що насправді стало причиною такої заяви, що ж не подобається Раді адвокатів Україні, зрештою, що це за орган такий?

Рада адвокатів України є невід’ємною частиною корумпованої суддівської корпорації.

Керівник судового напрямку Центру протидії корупції Галина Чижик у коментарі Укрінформу сказала, що цей закон лякає усіх, хто зараз контролює судову систему, бо внаслідок успішної імплементації закону вони втратять цей контроль. «Щоби втратити незалежність, треба її мати, а члени ВРП ніколи не були по-справжньому незалежними. Станом на зараз ВРП являє собою представництво інтересів різних суддівсько-адвокатських угруповань, які через своїх людей там намагаються управляти судами і суддями», - наголосила пані Чижик.

Експертка нагадала, що ухвалений і підписаний президентом Закон передбачає оновлення ВРП і зміну правил відбору, із залученням незалежних міжнародних експертів «як своєрідного сита для недоброчесних і залежних кандидатів». Простіше кажучи, адвокати, як і суддівські клани, чудово розуміють, що з міжнародними експертами домовитись їм не вдасться, і протягти своїх людей на посади у ВРП вони не зможуть.

«Реформована ВРП може зробити судову владу дійсно незалежною, перешкоджати призначенню залежних від політиків та олігархів суддів, звільняти хабарників. Втім, багатьом адвокатам сьогодні, на жаль, вигідно працювати в умовах корумпованої системи. Вони мають налагоджені зв’язки з суддями, знають кому і скільки занести чи яку послугу надати, щоб забезпечити клієнтам потрібне рішення. В умовах же незалежних судів виграє у справі той, хто краще знає закон, представить докази і аргументи судді. Тому, на мою думку, налякала їх можливість реальної судової реформи, яка ставить під загрозу статус-кво», - вважає виконавча директорка Фундації DEJURE Ірина Шиба.

«Особливо ж усі вони бояться норми закону, яка передбачає перевірку на доброчесність чинних членів ВРП з їх можливим звільненням. Наразі у ВРП працює двоє членів, делегованих адвокатурою. Це сумновідомі Гречківський та Маловацький. У кожного з них величезний шлейф негідних вчинків, тож вони чудово розуміють, що перевірку міжнародних експертів не пройдуть. Аби уникнути цієї ганьби, вони готують собі шлях до відступу», - каже Галина Чижик.

Для розуміння… Той же Гречківський раніше фігурував у розслідуванні ГПУ. У вересні 2016 року генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Гречківського затримали, коли той вимагав хабар майже 13 мільйонів гривень за незаконний вплив на судове рішення. Йому було висунуто підозру за ст. 190 Кримінального кодексу України (замах на шахрайство). Втім, Гречківсього впродовж усього розслідування так і не відстороняли від роботи у ВРП. А наприкінці жовтня 2018 року повністю виправдали в суді.

«Відставка для членів ВРП зараз – це спосіб зберегти лице, тобто піти самим, прикрившись «неконституційністю реформи» замість того, щоб їх зі стидом вигнала Етична рада з клеймом недоброчесності», - доповнила колегу Ірина Шиба.

Про те, що згадана Рада адвокатів України, в принципі, є невід’ємною частиною корумпованої суддівської корпорації, зазначив також голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков. За його словами більшості адвокатів вигідно залишити все так, як є зараз – тобто, без змін. 

По-друге, продовжує експерт, навіть якщо їхні імена й стануть відомими, то це точно будуть люди з бездоганною репутацією. Зрештою, конкурс до Антикорсуду пряме цьому підтвердження. «Не можливо бути суддею або авторитетним адвокатом у тій же Великій Британії, не маючи ідеальної репутації», - додав пан Жернаков.

Втім, повертаючись до Ради адвокатів України… Тут варто згадати про голову цього органу – Лідію Ізовітову, яка з 1998 по 2014 рік була членкинею Вищої ради юстиції (після судової реформи 2017 року цей орган реорганізували у Вищу раду правосуддя, - Ред). Проте не скільки це важливо, стільки те, що з 1990 року пані Ізовітова є також членкинею медведчуківського ВГО «Спілка адвокатів

України»; з 2001 року — віце-президентка САУ, а з 2011 року – президентка цього ВГО.

«Лідія Ізовітова безпосередньо причетна до вибудовування нинішньої системи. Особисто їй зобов’язані дуже багато суддів, голів судів тощо. Простіше кажучи, таким людям абсолютно не вигідні зміни всередині судової системи. Тож, звичайно, вони її (цю систему, - Ред.) усіляко захищатимуть.

Ще один, не менш одіозний і, як прийнято називати «нашкварений», персонаж із Ради адвокатів України - членкиня Комітету з будівельного права Національної асоціації адвокатів України Ірена Файнгольд.

 

Завдяки досить тісним взаємовідносинам із суддями, налаштованих, в тому числі із допомогою чоловіка, до речі теж судді, Ірена Файнгольд створила цілу систему з фінансування «правильних» рішень суддів. В основному, вона займається питаннями узаконення рейдерських захоплень підприємств та «віджиму» земельних ділянок у власників, на замовлення будівельних організацій.», - наголосив Михайло Жернаков.        

Система опиратиметься. Буде «спекотно».

Виконавча директорка Фундації DEJURE Ірина Шиба зауважила, що Рада адвокатів Україні у своїй заяві не пояснює чому закон неконституційний, натомість називає його положення дискримінаційними щодо адвокатів та натякають на те що створення Етичної комісії не передбачено конституцією. «Проте, створення багатьох інших органів також не врегульовано Основним законом. Неконституційною є норма тільки якщо вона прямо суперечить вимогам Конституції. Зі створенням ЕК такого немає. Більше того, реформа ВРП через перевірку чинних членів на доброчесність є вимогою в Меморандумах між Україною та ЄС, є умовою для надання траншів від МФВ та ЄС. Створення такого органу підтримали експерти Венеційської комісії», - наголосила вона.

Звісно, попри висновки численних світових експертів загроза в тому, що закон визнають неконституційним залишається через нереформований склад КСУ, який може знайти надумані підстави. Він робив це в минулому користуючись тим, що рішення КСУ не можна оскаржити.

«Заяви від різних представників правової спільноти можуть бути спробою підготувати умови для такого необґрунтованого рішення КСУ. Тож я б сказала, що нереформований КСУ залишається найбільшою загрозою. Також чинні недоброчесні члени ВРП можуть саботувати створення Етичної комісії. Проте тиск і увага громадськості можуть цьому запобігти, адже судді і чинні члени суддівського врядування хочуть спокійної пенсії, вони розуміють якщо сильно розізлять суспільство, то вона їх не очікує. Не у всіх є можливість як, приміром, в екс-керівника МВС Авакова поїхати на віллу в Італію», - іронізує пані Шиба.

Нагадаємо, що ВРП ухвалила рішення про звернення до Верховного Суду із проханням невідкладно скликати Пленум Верховного Суду та звернутися до Конституційного Суду України щодо перевірки конституційності окремих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» від 14 липня 2021 року № 1635-IX.

«Очевидно, що суддівська мафія бачить у цьому один з основних важелів впливу й саме через КСУ намагатиметься «вбивати» реформу. Гадаю, що президент може і повинен натякнути суддям КСУ, що, мовляв, не варто «гратися» із судовою реформою, як це вже раніше відбулося з е-декларуванням. На кін поставлено багато». Наші західні партнери уважно слідкують за цим процесом», - наголосив голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков.




Резонанс